Το κάστρο της Νέας Περάμου

Η Νέα Πέραμος είναι μια πόλη που βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από την Καβάλα, την πρωτεύουσα της περιφερειακής μονάδας της Καβάλας. Ο πληθυσμός του στην απογραφή του 2011 ήταν 3.532.

Από το 1998, σύμφωνα με το Νόμο του Καποδίστρια, επτά χωριά (Νέα Πέραμος, Νέα Ηρακλίτσα, Άγιος Ανδρέας, Ελευθερές, Ελαχοχώρι, Μυρτώυτο, Φολέα) εντάχθηκαν σε νέο δήμο που ονομάστηκε Δήμος Ελευθερών. Η κεντρική διοίκηση διέμενε στη Νέα Πέραμο, η οποία είναι το μεγαλύτερο από τα παραπάνω χωριά. Ο πρώτος δήμαρχος της Κοινότητας Ελευθερών ήταν ο Ηρακλής Καραμπερίδης. Κατά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη το 2011, ο δήμος Ελευθερών έγινε μέρος του νέου δήμου του Πανγκαίου.

Λόγω της κατάστασής του, το χωριό Νέα Πέραμος είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για εκδρομές στο νησί της Θάσου, το οποίο απέχει 1 ώρα από τη Νέα Πέραμο με πλοίο, την πόλη της Καβάλας και τους αρχαίους Φιλίππους, που απέχουν περίπου 30 χιλιόμετρα. Υπάρχουν πολλοί προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, με ειδυλλιακούς κόλπους και παραλίες που είναι ήσυχες ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου διακοπών. Αν ο καιρός είναι καθαρός, η θέα φθάνει από το νησί της Θάσου μέχρι τα βουνά του Άθω στη χερσόνησο της Χαλκιδικής.